Saturday, March 20, 2010

back to schooll

bye ..burbye to all my friends....especially to faris fikri...chau cincau....nak pi berjihad ni"blaja lol"odious..matta ne

tidur

rasenye semua orang suka tidur kot..especially bebudak sbp kalau ada cuti tuh mesti nak balas dendam tidur banyak kat umah..aku ada lah buat sikit sikit..hihi...tapi x bagus taw...kita harus lawan nafsu tidur tuh..tp kadang kadang ak klah....semoga ALLAH menguatkan aku untuk berjuang dengan nafsu tidur...oklah kat cni nak crita ckit pasal cara2 tidur sebenanye bukan bley main bantai jer.. islam ad cara yang tersendiri,..ingatlah, islam tuh kan mudah...islam is the way of life..
Mari kita rujuk antara adab sebelum tidur adalah;
1. Membersihkan mulut dengan bersugi (gosok gigi)
2. Bersuci dengan mengambil wudhuk.
Perihal di atas adalah untuk sebagai langkah persediaan agar ia menuju kepada ibadah.
Yang pertama, tidur kita dalam keadaan ingat kepada Allah Subhanahu Wata’ala. Apabila kita ingat Allah, maka kita tahu Allah sukakan kebersihan dan membersihkan diri menghampirkan lagi diri kita kepada Allah.
Yang kedua, tidur menjadi asbab menjauhi kita dari perkara mungkar. Maka tidur itu lebih baik daripada melakukan maksiat.
Yang ketiga tidur sebagai ruang rehat dan menjana tenaga untuk terus menjalankan ibadah seterusnya dan tanggungjawab kita sebagai khalifah di muka bumi. Seperti persediaan untuk bangun di tengah malam untuk melakukan ibadah sunnah yang lain.
Yang  keempat,  tidur juga sebagai ibadah bila masa kita tidur dalam mengingati yang Maha Esa dan meraih ketenangan sepanjang tidur.
Berwuduk sebelum tidur juga sebagai persediaan seandainya nyawa kita tiba di penghujung semasa lena. Dan seandainya kita meninggal dunia semasa tidur, maka ia ibarat mati dalam keadaan suci bersih. Siapakah yang pasti dan boleh memberi jaminan bahawa selepas tidur dia akan bernafas semula keesokannya..? Tiada sesiapa pun..
Maka renungkanlah dan hayati serta hidupkanlah adab-adab sunnah yang baginda tinggalkan untuk kita..
..................................................................................................................................................

Bagaimana Tidur Boleh Menjadi Ibadah dan Meraih Pahala Serta Kasih Sayang Allah..?

Antara pesan Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam mengenai adab sebelum, semasa dan selepas tidur boleh kita amalkan setiap hari..

Mengkebutkan (membersih atau kibas) Tempat Tidur Sebelum Tidur

“Apabila salah seorang di antara kalian akan tidur, maka kebutlah tempat tidurnya dengan hujung kain sarungnya kerana sesungguhnya dia tidak tahu apa yang bakal menimpanya.” (Riwayat Bukhari)
Ini membuktikan Rasulullah amat prihatin akan persediaan tempat tidur agar kita dapat menjauhi sebarang bahaya sebelum tidur.

Berwudhuk Sebelum Tidur

“Apabila kamu akan mendatangi tempat tidur, berwudhuklah sebagaimana kamu berwudhuk untuk solat.” (Riwayat Bukhari)

Cara Tidur Yang Betul

“Apabila kamu hendak tidur berwudhuklah dahulu sebagaimana kamu mahu solat, kemudian baringlah di sebelah kanan.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)
Saat Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam melihat seorang sahabatnya yang tidur meniarap, Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam mengejutnya seraya bersabda: “Bangunlah! Ini ialah posisi tidur yang dibenci oleh Allah.” (Sahih Adab Al Mufrad – Karangan Imam Bukhari)
..................................................................................................................................................

Mencuci Tangan Apabila Bangun Dari Tidur

“Jika salah seorang daripada kalian bangun tidur, janganlah dia memasukkan tangannya ke dalam bekas air sebelum membasuhnya sebanyak tiga kali kerana dia tidak tahu di manakah tangannya ketika dia tidur.” (Riwayat Muslim)

Syaitan Bermalam Di Dalam Rongga Hidung

“Apabila seseorang bangun dari tidurnya, masukkanlah air ke dalam hidungnya sebanyak tiga kali dan hembuskan. Ini kerana, syaitan bermalam di dalam lubang hidungnya ketika tidur.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)
Walau letih atau penat macamana sekalipun, jadikanlah amalan ini sebagai suatu kebiasaan sebelum tidur. marilah kita tanya diri kita “Bagaimana aku mulakan tidur dan bagaimana aku bangun dari tidur..?” Apakah yang membezakan tidur seorang muslim dan seorang kafir. Dengan mengamalkan apa yang baginda didik sudah pasti kita tidur di dalam keadaan tenang dan senang hati mengenangkan tidur kita didatangi pahala dan ganjaran serta keredhaan Allah dalam menyemai sunnah baginda dalam amalan tersebut.
  kadang kadang malas juga nak pi tandas bila ada kat hostel tuh..bukan ap nak jalan  pi tandas je dah amik mase satu minit ..tandas kat ujung plak tuh..tp ak harus melawan nafsu yang malas itu demi menghidupkan sunnah RASULULLAH....iaitu berwudhuk..

save gaza

recently the news about gaza are no longer being heard this is becoz each of everyone of us does not take this case seriously...sebagai umat islam ak rase kita seharusnye mendoakan diorang...bayangkan kalo kita kat tmpat mereka..hanya ALLAH yang tahu kepedihan mngharungi hari hari mendatang
sama sama kita doakan kesejahteraan umat islam sedunia..amin
malam last sebelum berangkat ke skola tercinta....lepas ni  maybe busy ngan kesuma, not sure yet either all prefect involved or not..i hope not...surely will tired...but when think about it again maybe it will be fun becoz we can have more friends...adnin demam ari nie.....dizzy skit...ak pon perut asyik meragam jerk..pergh sakit maaa.....tanda 2 demam mcm ad minta dijauhkan..
ari ni baru buat skype..tetiba tergerak hati nak buat ..unfortunately my microphone had some corruption..senang citer i juz can hear other"s voice..but they can"t hear mine...first person ak contact ialah akemi yamamoto san....she said happy to be my friend..in japan now was spring season and the cherry blossomss were falling down,,:)i miss japan very much........nihong he moichido ikitai........

buang angin dalam badan

Epal berkhasiat membuang angin dalam badan
Senang jer.. Apa yang perlu anda buat ialah,
1. Cium atau hidu lah bau epal.
2. Kemudian, makanlah epal tersebut.
ni ada lagi satu petua utk memerahkan bibir..i am not try yet but just try ok


sapu ubat gigi sebelum tdo kat bibir..i"ll try later...

Friday, March 19, 2010

virus boys over flower....hana yori dango

                  KIUT MIUT COMEL BELAKA CIPTAAN MU YA ALLAH..SUBHANALLAH                                                                                                 

London hospital to treat Internet-addicted teens

 ak sokong article ni..kekadang ak sendri x bley stop.....virus yang kian merebak...LONDON (AFP) - – Teenagers who cannot tear themselves away from the Internet, computer games or their mobile phone can get help from a new addiction service, a spokeswoman said Thursday.
A private London hospital has launched Britain's first dedicated technology addiction service for what it dubbed "screenagers", after parents complained their children were flying into a rage when told to turn off their computer.
Help will be offered through intensive in-patient, day care or group therapy to children as young as 12, although it is aimed at 15 to 17-year-olds, amid increasing concern about the amount of time they spend in front of a screen.
"I've been contacted by parents who see their children going into a rage when they're told to turn off their computer," Richard Graham, lead consultant at Capio Nightingale Hospital, told the London Evening Standard.
"Some end up having to call the police."
He said children played some computer games for the social contact, adding: "It gives them a sense of connection so they end up playing all the time."
Teens will be encouraged to switch off technology and interact with people face-to-face rather than online, a hospital spokeswoman said, and also helped with any problems caused by their habits, including cyber-bullying.
She cited research showing that adults who spent too much time online suffered physically and mentally, while young people became agitated and had difficulty concentrating, and ultimately could become depressed.
"Mental health services need to adapt quickly to the changing worlds that young people inhabit, and understand just how seriously their lives can be impaired by unregulated time online, on-screen or in-game," Graham said.
In a statement, he said he hoped the service "will address the underlying causes of this addiction to transform screenagers back into teenagers".

Thursday, March 18, 2010

omoshiroi+yatta ne

waaaa...penat sungguh can u imagine from my house i and my younger sister cyled to our granny"s house..the distance such from mozac to bank cimb yang kat bukit baru tu rasenye...epi ma.....tp a lil exhausted gak ar...

maaf memaafi

Firman Allah swt, : "Dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang lain, Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan" (Surah Al-Imran:Ayat 134)

...tetiba hati ku tergerak untuk memafkan orang yang telah membuat salah padaku ...terutamanya.......sungguh hatiku sebelum ini sungguh ego ya ALLAH. ak hanya suka berdiam diri daripada menyatakan perasaan ku ini..sebenarnya ak tidak mahu melukakan sesiapa...Ya ALLAH kau ampunilah dosa dosaku ......ingin ku ingatkan kepada semua bahawa setiap malam sebelum tidur kt perlu memaafkan orang lain..sebb ajal kita belum pasti lagi waktunye..who knows,maybe today,tomorrow or.....kekadang ada juga aku rase menyirap kat sape yang ak tidak berkenan,,tp tu sekejap je..ak cuba menenangkan hatiku dengan istighfar...td ak ade baca essay ni..waaa sungguh terharu..nak nangis rasenye...sad story"touching"

wuduk..

kat cni ak nak story ckit....hari hari kita ambil air sembahyang so ak advice kan diri ak sendri dan semua orang untuk sentiasa berada dalam wudhuk walaupun kita bukan nak sembahyang..errmm kalo kat asrama tu ak malas ckit kot nak ambil air sembahyang sebab tandas jauh.jauh bangat lol....malas sikit je taw,,,tak banyak pon....laenlah kalau da urgent sangat nak pergi tandas..sambil tu ak akan ambil air sembahyang x kisahlah nak sembahyang ke atau tidak...lain plak citenye dirumah kalo aku teringat je ak akn ambik air sembahyang..kita x rugi apa apa pon..malah dapat pahala lagi tu...cuba baca hadith kat bawah ni..

Daripada Uthman Bin Affan r.a. berkata, bahawa Rasulullah s.a.w. berkata,



"Sesiapa yang berwuduk dan mengelokkan wuduknya, keluarlah dosa-dosanya


daripada anggotanya, sehingga keluar (dosa-dosa itu) dari bawah jari-jarinya."






(Riwayat Muslim)
 
selamat beramal untukku dan semua orang:)

Wednesday, March 17, 2010

visit penulisan2u.blogspot for expanding my ideas in making bm essay...hope my brain will grow more

game....good or bad...check it out..

Bye, bye Lawrence Welk; hello, World of Warcraft?
Yes, seniors who want to remember every punch line, birthday, and even the latest March Madness joy might want to duke it out with their closest teenager for extra computer time. The irony is that the very games that parents think are not great for their kids (or spouses) may actually help people of a certain age develop better memories and reasoning skills.
A pilot study in which seniors were taught to play World of Warcraft found that spending at least 14 hours (over 2 weeks) playing the game improved the results of tests that measured thinking speed, memory, executive function (what you use when you plan and organize), and spatial ability. The more they played, the better they got -- both at the game and at these mental skills.
This isn't the first study to find that video games keep minds young (no word, however, on whether the game-playing seniors started calling each other "dude" or ordering out for pizza). The improvements make sense: Keeping your brain mentally stimulated prevents memory loss, especially if you use parts of your brain that you normally don't use.
But video games aren't all you need (that goes for kids, too). Physical activity staves off brain drains like Alzheimer's by boosting cerebral blood flow and stimulating the growth of gray matter. It's never too late to start; even people with mild memory loss saw improvements 6 months after adding just 20 extra minutes of activity to their lives.

keep ur brain my friend..

These are the best foods to keep your brain and your RealAge young:
Food Why Recommended
Amount
RealAge
Difference
Nuts Nuts contain monounsaturated fats to keep your arteries clear, as well as levels of precursors of serotonin to boost mood. 1 ounce of nuts a day is just right. (More is fine, but be careful of calorie overload.) An ounce is about 12 walnuts or 24 almonds. Men: 3.3 years younger.

Women: 4.4 years younger.
Fish
especially wild salmon, whitefish, tilapia, catfish, flounder, mahi mahi
Fish contain artery-clearing omega-3 fatty acids. Aim for 13.5 ounces of fish a week, or 3 servings, each about the size of your fist. 2.8 years younger.
Soybeans Soybeans contain heart- and artery-healthy protein, fiber, and fats. 1 cup of soybeans a day. 0.4 years younger.
Tomato juice and spaghetti sauce Tomatoes contain folate, lycopene, and other nutrients to keep arteries young. 8 ounces a day of juice or 2 tablespoons of spaghetti sauce a day. At least 1 year younger.
Olive oil, nut oils, fish oils, flaxseed, avocados All of these foods contain heart-healthy monounsaturated fats. 25% of daily calories should be healthy fats 3.4 years younger.
Real chocolate (at least 70% cocoa) Real chocolate increases dopamine release and provides flavonoids, which keep arteries young. 1 ounce a day (to replace milk chocolate) 1.2 years younger.

Tuesday, March 16, 2010

http://www.moe.edu.my/ekiosk/start.htm

brain gym

Jangan lupa minum sebelum melakukan gerakan Brain Gym
Brain Button Letakkan jari telunjuk dan ibu jari tangan kiri di bawah tulang selangka dan gerak secara membulat dengan perlahan. Telapak tangan kanan diletakkan di atas pusat. Ulang gerakan yang sama dengan tangan kanan.

Cross Crawl

Angkat tangan kanan, tepuk peha kiri. Dan angkat tangan kiri, tepuk peha kanan. Gerakan ini diulang dengan gerakan kanan dan kiri secara bergilir. Penyatuan
Julurkan tangan ke depan, satukan kedua belah telapak tangan kanan dan kiri, jari saling bertautan. Buka tautan jari secara bergilir dari jari kelingking hinggalah ibu jari.

Hook-Up
Silangkan kaki, iaitu posisi kaki kanan di depan kaki kiri. Lalu silangkan kedua tangan, tangan kanan berada di atas tangan kiri dan satukan telapak tangan dan jari saling bersilangan. Putarkan tangan ke arah dalam. Letakkan di dada. Lakukan gerakan ini secara bergantian.

Balance ButtonSentuh tombol keseimbangan yang terletak di belakang telinga kiri (bawah tulang tengkorak) dengan beberapa jari tangan kiri. Sementara itu, letakkan telapak tangan di daerah pusat. Posisi kepala lurus ke depan. Setelah 30 detik, lakukan untuk tangan kanan pula. Ulangi gerakan hingga beberapa kali.

Positive Point Sentuh titik dahi, kira-kira di antara perbatasan rambut dan alis. Lakukan selama 30-60 detik.

Lazy's 8Angkat tangan kanan. Lukis angka 8 tidur di udara. Arahkan mata ke ibu jari, ikuti setiap gerakan ibu jari. Ulang gerakan dengan tangan kiri.

otak aset penting

senam otak anak harus melakukan beberapa hal yang dikenal dengan istilah PACE (Positive, Active, Clear dan Energetic), yaitu:
  1. Energetic, untuk bersikap energik diperlukan pendukung berupa air putih minimal 125 cc. Berguna untuk menyalurkan oksigen ke otak dan melarutkan garam sehingga mengoptimalkan fungsi energi listrik di dalam tubuh.
  2. Clear, untuk menjernihkan diperlukan pemijatan pada daerah saklar otak (brain button). Daerah yang dipijat adalah titik dua jari di bawah tulang selangka (clavikula) dengan satu tangan dan tangan lainnya menggosok daerah pusar.
  3. Active, dilakukan dengan cara gerakan silang (cross crawl). Caranya dengan menggerakkan tangan kanan bersamaan dengan kaki kiri dan sebaliknya.
  4. Positive, yaitu dengan melakukan gerakan kait relaks (hook ups), tangan disilangkan dengan jempol dibagian bawah, lalu diputar sambil kaki disilangkan.

di ekstrak dr lmn indonesia

Saturday, March 13, 2010

Q: Why was the math book sad
A: Because it had too many problems
klaka maa..

rest your mind.....

Four animals a Snake, a Cock, a Cat and a Centipede, all heavy smokers, were playing cards together. When the cigarettes run out, the snake, the big brother, said, "Cock, go out and get some packs! You know, I have NO legs." "But why me?" said the Cock, "I have only TWO legs!" So, the task fell on Centipede with no doubt. Centipede said nothing and left the room.
The left three waited and waited, but Centipede did not show up. One hour later, they couldn't wait anymore. "What's the devil Centipede doing?" Snake said impatiently, "Cat, go out and take a look!"
When Cat gets to the door, he got frightened. Centipede was SITTING there!!!! So the angry Cat said, "What are you doing here?"
"Can't you see? I'm putting on my shoes,” said Centipede.

i think diz one is interest

as easy as pie
beat around the bush
catch some Zs
can't make heads or tails of
an eager beaver
if I had my druthers
ditch class
pull an all-nighter
keep one's nose to the grindstone
sleep on it

Then, look at what you've got and see what kind of story you can construct from it. For instance:

I thought it would be easy as pie to write an essay using idioms. I certainly did not want to beat around the bush because I needed to catch some Zs, but I soon realized that I could not make heads or tails of the assignment. Normally, I am quite the eager beaver when it comes to studying, but in this instance, if I had my druthers, I would ditch class rather than have to keep my nose to the grindstone and pull an all-nighter. On second thought, maybe I should sleep on it.

That was fun! See what you can come up with!

Thanks,
lilah.... must remember u have to go the extra mile, to put more effort in studying if u want to achieve good results

top on de world

Friday, March 12, 2010

peringatan utk diriku

berikutan keputusan spm yg baru kuar semalam membuatkan diriku berasa cuak,,
,tahap maksimum babe..
result test one pon da kuar.
.oh x terungkap..
ak sgt kecewa dgn keputusanku..
namun ak rase ak telah berusaha sehabis mungkin..knplah diriku ini ***** sgt....ya ALLAH kau bukakanlah pintu hatiku utk menerima ilmu pengetahuan dgn mudah...
.aku memohon kpd mu ya ALLAH...i am totally sank in despair....but luckily i pass all the paper which mean i did not get any failure but the worst is i get 44 for biology...this is not wat i want....come on la lilah tahun ni ko spm...penentu masa depan......waktu dpt result bio i feel so frustrated...feels like want to cry on that time..but i try to pretend that everything is seems okay..but deep inside my heart i feels useless.. i am sorry mum..i have try my best...but i can"t make u happy with my result.....dalam kesedihan ak teringat beberpa ayat2 al quran..ak cuba utk mengubati hati ku ini dengan ayat 2 al quran in...sesungguhnya ALLAH itu maha mengetahui segala galanye....ya ALLAH kau tabahkanlah hatiku ini utk menjalani ujian darimu ya ALLAH..seandainya ini semua telah ditakdirkan untuk ku ak terima ya ALLAH..tp,perjuanagn belom selesai...orang yang kalah ialah orang yang berhanti di tengah jalan..tapi orang yg menang ialah orang yang berjuang sehingga ke akhir ayat...i want to be a winner not a loser....tapi hakikatnya ak memang mengimpikan utk menggapai keputusan yg cemerlang dlam setiap ujian bulnan ...tp ak x pernah skor....ya ALLAH kau berikanlah ak petunjuk,hidayah dan rahmatmu dalam menghadapi semua ini ya ALLAH..first time ak nangis utk tahun ni kerana result test one trok......diz is not wat i predict.....most of the mistakes was cause by my carelessness....don"t u ever repeat it again lilah.......

Hikmat Ayat Seribu Dinar

5c8e262b.jpg
Bermaksud :
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya akan dijadikan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).
Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas hatinya. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukupkan baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang di kehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.
(Ayat 2 & 3 Surah At-Talaq)

ya ALLAH...kau tetapkanlah ak utk  terus mngingatimui ya allah..

CHEER UP LILAH..SETIAP BENADA YG BERLAKU PASTI ADA HIKMAHNYA..