Tuesday, February 17, 2015

Aktifkan bank untuk kegunaan luar negara/overseas

Untuk cimb,senang jer,
Pi kat atm,click dekat lain lain
Pastu kad atm,
Nanti ad lah pengaktifan luar negara

Kalau untuk maybank,aku guna on9 je
Boleh tgk dekat gambar ni

Result da kluar,bila nak mengadap?-anonymous fb.

Have faith in urself

Its semester holiday, what am I doing in UTM ?

Cuti semester 5 , naik cuti nanti, bermulalah semester 6

How time fliess..

Ya, i am at UTM right now,buat ap?

Ermmm.... sebenanye teringin na masuk lab,tapi journal x abis baca lagi,jadi x boleh na sketch na buat ap,

Jadinya semalam ambo telah menghadirkan diri ke inaugural lecture,my supervisor delivered the lecture.

Saja saja datang,sebenanya ambo ada satu impian,nak siapkan segala project semasa muda muda ni.

Ambo nak gunakan segala kudrat yg ada niyh..

Workaholic.sometimes pay.

Dekat sini ambo na cter,bersyukur sangat terpilih dalam committee PSAN UTM tu.lecterurs in charge baik baik belaka

Tertanya tanya apa PSAN tu ke?

Jap, ambo cari detailnye.....

http://www.utm.my/psan/overview/psan-utm-strategic-planning/
Hah silakan cari yeee ..
pastu tgh bz menguruskN tentang Korea ni,plusss na amik test renang sebenanye.
Y sekarang?coz semester depan sy x de di malaysia,pastu,bila balik malaysia nanti,sy nak trus pergi internship,.,

Jadinya na x na,kena buat time cuti ni..

U know what,i tried 3 times,.

Hermmmm....while swimming,i was thinking,if thomas edison could tried many times to produce light bulb,y not me?

Ya i should do de same thing.

Alas.i done.tried 3 times.

Hanya Allah yg tahu,seandainya kena terjun tingkat 2 tuhhh....
Kalau pakai life jacket,ambo x gentar..

Ok,tomorrow na pergi bank,na tanya,mcm mana nak urukn spy waktu kat Korea ambo boleh kluarkan duit.

Hah,nak ke kolej juga,nak alert,i x de sem depan..

Visa ke Korea

Aih? Perlu ke visa kalau na melancong?

Sekejap sekejap ngak perlu dong

Jika lebih 90 hari perlu

Prosedur?

Its a bit complicated.
But,remember,

Aku pergi sendiri je ke korean embassy tu

Turun ktm di Jelatek,pastu jalan kaki 1KM,bersamaan dalam 13 minit,

Ya tepat sekali maps di smartphone ni. 👟👟👟
Alhamdulilah ya Allah dipermudahkan.
Nak masuk,macam biasa lah,daftar dulu di gate tu.

Pastu die akan bagi pass pelawat.

Ok, 😬😬😬😬😬part annoying

Me n my friend,(kami), dah isi lengkap segala dokumen,
Bila kat kaunter,the PIC . PERSON IN CHARGE. A female,without asking,just saying to us, u can take ur visa on thursday at 3 p.m, anybody can come to collect it...

Alrite 😶😶😶aku curious kat situ,officer ni x de na tanya pape ke,?
Macam tu je?
Oops lupa,it was monday.

On thursday,we come,to collect our visa,luckily
Thanks to Allah,yg telah mengilhamkan kpd hanis
Untuk berfikir tentang visa .

Aku x pikir pape,aku just pkir,lepas ke x visa aku niyh.

Alhamdulilah hanis noticed very important thing!!!! 😰😰😰😰

On our visa,stated that,we only can stay 4 months in korea,
But,our flight ticket is on 25.2.15 till 26.6.15
Kami terlebih sehari di koreaaaaaaa

Oh tidak 😮😮😮😮then we asked the lady there,a korean,strict meyh 😩😩

We can stay untill what date?
24.6..she said,
Me:really?but our flight ticket is on 26.6

No no,u have to changed ur flight,

Me:we already gave u de flight itinerary,u should checked it.

The lady;no,u should tell during de submission

Lol😠😠😠
This is my first time nak kena buat visa ok.
What do u expect?u expect us to told u everything?
Then,what is de purpose u were asking for our flight itinerary.
?????

One more thing,u all dah biasa buat visa,y not the PIC that day,at least,
Ask us,this,that,
Ini x,senyap je,..,

At the end...this is it..

We need to change our flight ticket ✈✈✈✈

Luckily the penalty is only rm503 for both..
Then we changed to 24.6.15


Thursday, February 5, 2015

Teddy bear ayer itam murah

Ada sesapa nak hadiahkan sy cik teddy ni x?

Tuesday, February 3, 2015

Makna bacaan solat

..
Umat Terbaik menghalusi solatnya. Berbicara sungguh-sungguh dengan Penciptanya.

M A R I  K I T A  B E L A J A R
M E M A H A M I  B A C A A N
D A L A M  S O L A T

Takbiratul-Ihram
A L L A H U  A K B A R
Allah Maha Besar.

Doa Iftitah
A L L A H U  A K B A R
K A B I R O  W A L H A M . . .

Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya. Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.

Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.

Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekalian alam.

Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Al-Fatihah
A L H A M D U L I L L A H . . .

Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.

Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Yang maha pemurah lagi maha mengasihani. Yang menguasai hari pembalasan.

Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus.

Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk:
S U B H A N A R A B I A L
A Z I M I W A B I H A M D I H I

Maha Suci TuhanKu Yang Maha Besar dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk:
S A M I A L L A H U
L I M A N H A M I D A H

Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika berdiri iktidal:
(Berhenti tetsp sebentar)
R A B B A N A A
L A K A L H A M D U

Wahai Tuhan kami bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud:
S U B H A A N A R A B I A L
' A L A A W A B I H A M D I H I

Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud:
R A B B I G H F I R L I . . .

Ya Allah, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku, lindungilah daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku petunjuk, selamatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.

[C u k u p  c a n t i k  d o a  n i]

Bacaan ketika Tahiyat Awal:
A T T A H I Y A T U L . . .

Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.

Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.

Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.

Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir:
A T T A H I Y A T U L . . .
D A N  S E T E R U S N Y A

Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.

Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.

Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.

Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya. Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim.

Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini.

Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut:
A L L A H U M M A H D I N I
F I I M A N H A D A I T . . .

Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki.

Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan.

Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin.

Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku.

Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.

Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau.

Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu. Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.

Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.

Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau.

Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera ke atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya. Salam Sejahtera ke atas kamu berserta rahmat Allah.

Semoga kita semua mendapat manafaatnya. Aamiin...

😊
..