Thursday, January 27, 2011

jalan jalan cari makan

fuh semalam x berblogging sebab penat..penat berjalan..
habis satu melaka ak round
dr melaka sentral ke tesco..
then ke nagoya
byk kain kat ctu
so ak belilah ckit kain cotton nak suruh mak buat baju..
then pi shopping jasin..last skali pi sakan.
pergh..balik jer penat lol...
nak tercabut kaki aku
haha...
k lah nak cite lain pula..
ak masih igt lagi dedulu waktu skola
lepas bace doa ,cbudak laki takbir.~ALLAHUAKBAR,3X..
suara diorang kuat gila seyh...
dan doa yg dibaca kadang kala adalah nurun nubuwwah..
harap kita boleh sama sama hafal


Wednesday, January 26, 2011

hi semua

wa da lame x buka pc niyh
x sempat2..
td buka fb ermm tu lah kalo da buyka memang susah nak tutup..
tuh yg malas tuh...sebagi manusia kita mempunyai curiosuity yg tinggi
jd mulalah explore mengexplore..
then mulalah tau mcm2 yg x senonoh..
org ni couple ngan org ni lah...
org ni tangkan gmbar ngan org ni lah..
org yg kita ingat baik rupa2nye...
and so many more..
so ak akn cuba berusaha utk menjarangi buka facebook...
td chat ngan zarrin ezekiel,da lame kot x chat sbb die offline jerk ak tgk..
then masing2 busy..so.. contact lost ofr few months..
then hurry ckit td,sbb die ad kat cc...
die ntanye ak nak amik course ape.
then ak ckplah kalo kat mas ak x nak wat medic..ak nak amik biotech..
kalo dpt pi mesir,ak nak wat medic..
kalo dpt jeponnye lg best..nak wat engineering..
tp semuanye depends on result...
betul ckp die..dah x pyh pikir tuh semua..
allah yg menentukan...
then chat plak ngan sorang junior ak kat mozac niyh
die tgh on9 kat didikom...
die kate,die rindu ohana(yeah that"s my batch)
and die kate idopnye x bermakna tahn niyh
haha...then i ask her wat happen to dorm h?my ex dorm..then she
said getting more messy than  last year
waa i am very surprise..
mknanye ktorg bley thn ag ar
kah kah kah...
baru diorg th mcm mn rasenye f5 semua satu dorm
pergh masing2 busy,so dorm pon mcm hampeh ckit..
ckit jer taw
tp x byk
i really love my dorm..
sbb ak duduk kat dinding,tepi skali
org slalu x nmpak ak..
pergh slaloo tertinggal pagi2..
tands dah la jauh kat ujung... 
ape lg larilah...ni dorm ak waktu ak f5 thn 2010



lawakan rak buku tuh..erm pssttt..yg baju biru tuh ak....

then tetiba ak terignin nak buat apam..mcm ni rupanye wat die
ok nnin die resepi apam comel
try,cuba..haha

http://www.sajionline.com.my/index.php?option=com_content&task=view&id=167&Itemid=2


Monday, January 24, 2011

jalan jalan

sape nak beli barang online
special for girls```http://www.asoya.com/

innalillah wa innailaihi rajiun

allahuakbar..
semua orang macam x percaya..
selalunya isteri dia yg sakit,x sangka pula die yang meninggal
ptg smlm selepas zuhur,ak digemparkan dengan satu berita kemalangan..
bygkan kwsn kampung yg dianggap selamat,kini telah bertukar menjadi kawasan ngeri..
motor hancur,dan kaki sebelah juga hancur,,
begitulah yg meninpa pak andak(bilal di sini)
kesian sungguh,sesungguhnya allah lebih mengetahui segala galanya..
semua penduduk kampung bersa sgt geram..takut punya pasal..
pemandu lori pasir tu melarikan diri ke dalam ladang
dan tidak dijumpai penduduk kampung ini,..
dengar cerita pon ak geram gak..tahu ko cabut...
alhamdulilah cuaca hari ini baik..
nyaman sungguh..
beliau telah selamat dikebumikan selepas isyak semalm..
alfatihah untuknya....
keluar dalam sinar kot berita ni

Wednesday, January 19, 2011

jelajah menjelajah

salam...
td jelajah and terbuka blog batch...
http://muzaffar-zerosixten.blogspot.com/
series rindu..pergh bia buka lagu batch ni..
lg ak rase mcm nak nangis
ak rindu tgk kita zikir same2 waktu kat musolla putera..
pastu ak rindu tgk bdk pempuan semua turun musolla lepas asar utk zikir..
tp adakah kita masih mengamalkan..sampai..sekarang...
insyaallah...but frankly speaking ak x de ar baek sgt...
tp insyaallah kita bley amalkn ye ohana*mizz u all*
ad lagi satu pesan..dlm kita berjalan kesana ke sini...x de wat pape kan?
so ape kate kalo dlm hati tuh sentiasa berzikir?
ermm...cuba buat sehari..then kalo melatah...x de lah melatah bukan2...insyaallah kita akan sebut allah...
cuba buktikan ok....
assalamualaikum..i got to go..
mak suruh tidur...

Tuesday, January 18, 2011

itai~*au sakitnye*in japanese...

aduihhhhh sakitnye kepala ak terhantuk tiang pagi tadi...
sampai sekarang kot terasa..
arghhh..sakit seyh...mungkin sbb kecuaian ak kot..
halilah,allah knows the best for us...
just think positive....
serius sakit seyh...
ak redha..
tettttt.....td explore mengexplore jumpa beberapa blog old boys mozac*eyh btlke ap ak eja ni?
erm...most of them are still studying....
arr,..best gak cite ummu hani tukan,., to me lagu die best kot...
dengar bolehlah,,tp jgn sampai lalai...
mati ar kalo x de hiburan dlm idup ni...
betul x?
ermm...td sk kol cikgu zulinda(selaku guru kaunseling)mengatakn bahawa ak da beli unik id baru)
ermm....camne awk bley ilang ni halilah?kan sy dah suruh simpan smpai awk masuk u....
haha ak hanya mampu tersenyum....
nape ak gatal nak edit gambar niyh..ish ish..pi jauh2...
td ade tercross satu ceramah ni..ckp psl facebook fitnah dunia..
byk ak terasa kot....
huisshh.....
kena taubat niyh...sblom terlambat...

Sunday, January 16, 2011

renungan

da lame x menulis di blog...
agak sbuk..haha...
semalam chat ngan seorang senior ak batch 0408,die blaja kat intec wat persediaan nak pi jepon...
bulan tiga niyh fly...suddenly i became interest in engineering after heard his story....
haha...too many ambition i want to be...doctor..engineer..geologist...
oh ya ALLAH please guide me to the right path...
another senior from the same batch also told me,,u have to do solat istikharah till u got the answer...
do it many times...but..why u so lazy halilah....
u have to change urself....yeah...u must be very determined in order to achieve dream..
biarlah kt bersusah susah dahulu..
suddenly i remember about this story....
hayatilah....
suatu ketika rasulullah s.a.w berkunjung ke rumah saiydatina fatimah.kemudian saidatina berasa sgt letih dan meminta rasulullah memberikan seorang pembantu..
tp kita lihat ape kate rasulullah: Namun baginda amat tahu, sesungguhnya Allah memang menghendaki kesusahan bagi hamba-Nya sewaktu di dunia untuk membeli kesenangan di akhirat. Mereka yang rela bersusah payah dengan ujian di dunia demi mengharapkan keredhaan-Nya, mereka inilah yang mendapat tempat di sisi-Nya. Lalu dipujuknya Fatimah  r.ha sambil memberikan harapan dengan janji-janji Allah. Baginda mengajarkan zikir, tahmid dan takbir yang apabila diamalkan, segala penanggungan dan bebanan hidup akan terasa ringan.:...jadi insyaallah kita boleh amalkan tasbih,tahmid ,zikir ni semua sebelum tidur...
jd jgn berasa malu untuk bersusah susah dahulul..,,asalkn sesuatu benda itu dibuat dgn ikhlas..insyaallah
ya allah sesungguhnya engkau lebih mengetahui segala2nya yg terbaik untuk diriku..baik buruknya segalanya akan aku cuba terima dengan redha...it must be fun if i became one of the students who are able to fly with the flying colour result...
and this march will be the finalised..
i am very scared to face that moment...

Thursday, January 13, 2011

hilang

ya allah sungguh besar ujian mu kepadaku,
namun besar lagi ujian yg kau berikan kpd para rasul ,
ak sedar ya allah mungkin sbb kecuaian ak letak no unik id tu merata2(i think i misplced it)
wallahualam..
mlm ni ak sungguh runsing....semua tempat ak dah cari....
ntah2 ade orang terbuang..
ak redha ya allah seandainya ak perlu membeli no baru...
pengajaran pd kali ini ialah:jgn letak barang2 sepah2...
asingkan benda penting dlm satu bekas
amira azhar ckp:cari perlahan2insyaallah jumpa
wanchak lak ucapkan takziah..
k husnaa:ayooo camne bley ilang ni dek

Friday, January 7, 2011

doa abu darda



pagi tadi ada ceramah...
ckap pasal doa ni....
harap kita semua boleh cuba untuk memahami dan menghafalnya untuk dijadikan amalan..ingatlah dlm dunia moden sekarang ini kita perlukan senjta..
jd kita hanya perlu sediakan senjata jer...
ceritanya macam ni..ada seorang hamba allah datang bertemu dgn abu darda dan memberitahu rumahnya terbakar,tetapi abu darda begitu yakin bahawa rumahnya tidak terbakar...
jadi setelah diteliti..memang benar bahawa rumah abu darda tidak terbakar tetapi rumah sekitarnya yang terbakar...
Abu Darda berkata:”Bukan rumahku, kerana aku telah mendengar Rasulullah saw bersabda: ”Barangsiapa membaca doa ini (doa di atas) pada waktu pagi, terhindar dia dari bencana yang mungkin menimpa dirinya, ahli keluarganya dan hartanya
jadi doa ini hanyalah asbab manakala allah yg mengizinkan segala galanya berlaku..
btw never say never...!!!;)